De genoemde werkvormen zijn gekoppeld aan de 5 natuurgerichte principes.

Begeleiding met NLP

Als begeleidingsmethode maak ik onder meer gebruik van NLP.
Binnen NLP is er een duidelijk verband tussen onze lichamelijke en psychische situatie. Het is een hele praktische integratie van therapeutische en communicatieve werkwijzen. Ik vind het een mooie, verrassend effectieve manier om te ervaren dat je alles wat jou helpt al in je hebt. Je kunt echt kennis maken met jezelf (en anderen), en inzicht krijgen:

  • in hoe jij jou leven ervaart en hoe je deze ervaring kan beïnvloeden.
  • in hoe jij (dingen, personen, situaties) waarneemt, hoe jij daar jouw betekenis aan geeft en hoe je hiermee ook invloed hebt op jouw gedrag.
  • in hoe bepaalde ervaringen bij jou binnen zijn gekomen, hoe ze opgeslagen zijn, welke invloed dat heeft op bv jouw taal en gedrag.

Het kan je helpen om jouw ware kracht te vergroten en je denken en doen te veranderen. Je kunt leren je patronen te doorbreken, krachtiger en authentiek te zijn en ook zo te communiceren.
Je kunt leren richting te geven aan je leven en tot verandering te komen.

Binnen deze begeleidingsmethode gaan we op zoek naar de hulpbronnen in jou zelf, om daar te komen waar je naartoe wilt, om bij je eigen antwoorden en jouw kern uit te komen. En van daaruit je authentieke zelf- volgens je eigen natuur- leven, keuzes maken en je beter gaan voelen.

Ik kan NLP inzetten voor heel uiteenlopende levensvragen. Het kan bijvoorbeeld gaan over jouw bezieling en zingeving, jouw eigenwaarde, communicatie, jouw emoties en gevoelens en innerlijke kracht. NLP geeft mij de flexibiliteit om verschillende werkvormen in te zetten zoals het coachmodel en communicatiemodel, de logische niveaus van Bateson, werken met waarden en zingeving, dropdown, kerntransformatie, verschillende vormen van werken met tijdslijnen en delenwerk.


Voice Dialogue

De Voice Dialogue methode is ontwikkeld door het Californische psychologen echtpaar Hal & Sidra Stone.
Je kunt kennismaken met, inzicht krijgen in en om leren gaan met je verschillende 'subpersonen', je vele innerlijke "ikken".
Ieder mens heeft ze in zich, je bent ze niet… al zijn ze soms zo groot in je dat je je niet eens bewust bent dat je ze niet bent.
Deze subpersonen kunnen bijvoorbeeld de controleur in je zijn, of de drammer, de perfectionist, de criticus, de behager.........en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je steeds de neiging hebt te willen voldoen aan.....
Maar ook kunnen bijvoorbeeld angst, boosheid, jouw wijsheid en licht, je vertrouwen aanwezig zijn. Of je kwetsbare "ikken" zoals bijvoorbeeld het (gekwetste) kind of de puber. Je kunt zelfs een Voice Dialogue doen met een van je organen.
Ieder deel is een wezenlijk deel van jou en heeft zijn eigen wijsheid en waarheid. Ze bezitten allemaal voor jou specifieke kwaliteiten. Mijn ervaring is dat het helend werkt als je ze leert te (her)kennen en erkennen, te omarmen.
Door in dialoog te gaan met de diverse innerlijke "ikken", hen aan het woord te laten en hun specifieke verhaal, gevoelens, lichaamshouding en energie bestaansrecht en een stem te geven, kan dieper inzicht ontstaan in jezelf.
Het kan leiden tot meer zelfacceptatie, energieën kunnen weer vrijer stromen en er kan transformatie plaatsvinden.
Het biedt de mogelijkheid je eigen autonome kracht terug te pakken,  je meer ruimte en meer vrijheid te geven om bewust andere keuzes te maken. Jij bent degene die de regie heeft, je kunt leren er weer op een gezonde manier mee om te gaan, de bestuurder van de bus te zijn met de innerlijke "ikken" als jouw passagiers.
Daarmee kan je meer balans en levensvreugde creëren.

Ademwerk

"Adem is het voertuig voor je emoties"
Naast aandachts- en ontspanningsoefeningen met de ademhaling, kunnen we ook gebruik maken van een actievere verbonden ademhaling. Bij dit ademwerk adem je tijdens een ontspannen, verbonden ademhaling, actief in en passief uit. Je lichaam kan hierbij de heelheid ervaren die deze ademhaling uitdrukt. De verbonden adem nodigt ook uit tot loslaten terwijl je controlesystemen dit vaak tegen werken.
Met deze intense manier van ademen kan je je (levens)energieniveau verhogen en je diepere en niet verwerkte emoties, spanningen en beperkende gedachten (die vaak zorgen voor blokkades ) toelaten, loslaten en transformeren. Adem levensenergie in en laat los wat je niet meer dient. Zo kan de energie weer vrij stromen en kan er ruimte ontstaan voor jezelf, voor wat voor jou belangrijk is en jou vreugde geeft. Door met je adem ruimte in te nemen in je lichaam, kan je leren aanwezig te zijn in het moment, in je lichaam en af te stemmen op (de behoeften van) je lichaam. Met deze zowel zachte als krachtige werkvorm kan je tot een diepgaande ontspanning, heling en verwerking van thema's komen en bij je ware kracht komen.

The Work

Een onaangenaam gevoel is vaak het resultaat van een gedachte. We hebben een gedachte, krijgen een gevoel en reageren daar dan op met ons gedrag. En we oordelen over hoe situaties zijn of zouden moeten zijn.

"Als je jezelf kritische vragen stelt, kun je jouw eigen denkpatronen doorzien, om jezelf lachen en uiteindelijk begrijpen dat jouw situatie het resultaat is van hoe je denkt. Wil je iets veranderen in je leven, dan moet je jouw denken veranderen. Dat is de bron van waaruit alles ontstaat“

Met deze woorden beschrijft Byron Katie het door haar gecreëerde vragenmodel, The Work. Hiermee onderzoek je met 4 essentiële vragen de rol en werking van je (negatieve) gedachten en overtuigingen en kan je ze doorzien.
Want zijn jouw gedachten wel gezond voor je? Helpen ze je of belemmeren ze je juist?
Je bent niet je gedachten, je hebt ze. Als je jouw geloof in je belemmerende gedachten en overtuigingen loslaat, kan je bewegen naar het aanvaarden of omarmen van "dat wat is" in plaats van "dat wat zou moeten zijn". Je kunt het verschil gaan ervaren tussen de boodschap van je hoofd en die van je hart.
Hiermee kan een diepgaande verschuiving in jezelf plaatsvinden die kan leiden tot meer innerlijke vrede en vrijheid in je relatie met jezelf en de ander.

Lichaamswerk en Zijnswerk

Met oefeningen hierin kan je aanwezigheid in je lichaam stimuleren; je kunt leren te voelen en aanwezig te zijn in wat er hier en nu in je speelt. Hiermee kan je tevens je Zijnsenergie versterken, waardoor je meer contact met jouw kern, jouw ziel kunt voelen. Het maakt het mogelijk om zo diepe lagen in jezelf te helen. Met bijvoorbeeld “Living Essence” kan je door middel van diepe ontspanning en geleide meditatieoefeningen in contact met je innerlijke weten komen en kan je jezelf leren ervaren vanuit je ware zelf. Door diverse visualisaties en therapeutische technieken, kan je in deze ontspanning op een diep niveau loslaten wat er tussen jou en de essentie van wie jij in wezen bent in staat. Deze werkvorm maakt het ook gemakkelijker om om je denken heen te werken.
Je kunt ook leren luisteren naar wat jouw lichaam jou te vertellen heeft, het geeft je feilloos aan wat voor jou belangrijk is. Zo kunnen we bijvoorbeeld kijken naar welke betekenis een bepaalde lichamelijke klacht voor jou heeft. En daar dan mee aan de slag gaan.
Tevens kunnen we ondersteunende yinyoga houdingen inzetten die kunnen helpen meer in contact met je lichaam te zijn, met wat er is. Het kan daarbij de gewrichten soepel houden, diep in de bindweefselstructuren van je lichaam werken, en helpen bij het ontgiften. Je energie kan vrijer stromen en je ondersteunt hiermee ook je organen.

Meditatie en intuïtieve ontwikkeling

We kunnen werken met eenvoudige meditaties, bijvoorbeeld om je te leren te gronden, jezelf af te schermen, energetisch te reinigen, om spanning in lichaam en geest los te laten, voor meer balans. En om intuïtie en spirituele vermogens te ontwikkelen.
Intuïtie heeft iedereen. Bij de een kan het wel wat beter ontwikkeld zijn dan bij de ander. Door de tijd heen, hebben we geleerd minder met intuïtie te doen en meer met ons hoofd. Daarom maken we vaak beslissingen die niet echt bij ons passen.
Durf je te vertrouwen op je intuïtie, je ingevingen, je gevoelens?
Je kunt leren jezelf in vertrouwen te openen voor dat wat belangrijk is voor je. Leren naar je intuïtie, je innerlijke stem en signalen te luisteren, ermee om te gaan en andere beslissingen te nemen, die echt bij jou passen.
Ik kan tijdens een consult ook gebruik maken van kaarten, als ingang of inzicht.

Massage

"Lichaam en geest zijn één“.
Door massage (o.a. bindweefselmassage) kunnen opgehoopte spanningen in het lichaam afgevoerd worden en integratie van lichaam en geest bevorderd worden. Het zelfhelend vermogen van je lichaam wordt aangesproken en je levensenergie kan weer stromen. Jouw emoties en gedachten achter je lichamelijke spanning kunnen oplossen en je kunt steeds meer heelheid ervaren van lichaam en geest. Zo kan je door contact met je lichaam meer in balans komen.

Emotioneel werk

Emotioneel werk is ook verweven door de andere werkvormen. Hoe ga je om met emoties? Mogen ze er zijn? Uit je ze en hoe? Met eenvoudige oefeningen kun je leren je gevoelens en emoties te (mogen) voelen en te uiten. Zodat het voor vrijheid en ruimte in jezelf kan zorgen en het weer mag stromen.

Alle werkvormen ondersteunen meerdere natuurgerichte principes.