(NLP) Coaching

Als coachmethode maak ik onder andere gebruik van NLP.
Binnen NLP wordt onder andere een duidelijk verband gelegd tussen onze lichamelijke en psychische situatie.
NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is een hele praktische integratie van therapeutische en communicatieve werkwijzen. Een mooie, verrassend effectieve manier om te ervaren dat je alles wat jou helpt al in je hebt. Om echt kennis te maken met jezelf (en anderen), om inzicht te krijgen:

  • in hoe jij het leven ervaart en hoe je deze ervaring kan beïnvloeden.
  • in hoe jij waarneemt, jij daar betekenis aan geeft en hoe dit invloed heeft op jouw gedrag.
  • in hoe bepaalde ervaringen bij jou binnen zijn gekomen, hoe ze opgeslagen zijn, hoe jij ze weergeeft en uit in taal en gedrag.

Je kunt hiermee leren je patronen te doorbreken, krachtiger en authentiek te zijn en te communiceren, richting te creëren aan je leven en tot verandering te komen. Dit brengt je meer persoonlijke effectiviteit en verandering in denken en doen. Vanuit je authentieke zelf- volgens je eigen natuur- leven, keuzes maken en je beter gaan voelen.
 
Als coachmethode ligt de focus op het aanspreken van hulpbronnen in jou zelf om daar te komen waar je naartoe wilt, bij je eigen antwoorden uit te komen, om bij jouw kern te komen.
NLP is dan ook geschikt voor heel uiteenlopende levensvragen op het gebied van bezieling en zingeving, eigenwaarde en assertiviteit, communicatie en samenwerking, emoties en gevoelens en innerlijk leiderschap. Binnen NLP kennen we vele werkvormen zoals onder meer het coachmodel en communicatiemodel, de logische niveaus van Bateson, werken met waarden en zingeving, dropdown, kerntransformatie, verschillende vormen van werken met tijdslijnen en delenwerk.Voice Dialogue

De Voice Dialogue methode is ontwikkeld door het Californische psychologen echtpaar Hal & Sidra Stone. Je maakt kennis met, krijgt inzicht in en leert om te gaan met je verschillende 'subpersonen', je vele innerlijke "ikken". Ieder mens heeft ze in zich, je bent ze niet… al zijn ze soms zo groot in je dat je je niet eens bewust bent dat je ze niet bent.
Deze subpersonen (zoals bv de controleur in je, de drammer, perfectionist, criticus, behager (deze kunnen zomaar aanwezig zijn in je en zorgen dat je bijvoorbeeld steeds de neiging hebt te willen voldoen aan..), maar ook bijvoorbeeld angst, boosheid, wijsheid, vertrouwen of kwetsbare "ikken" zoals bijvoorbeeld het (gekwetste) kind, de puber) bezitten allemaal voor jou specifieke kwaliteiten. Leer ze (her)kennen en erkennen, omarmen werkt helend; ieder deel is een wezenlijk deel van jou en heeft zijn eigen wijsheid en waarheid.
Door in dialoog te gaan met de diverse innerlijke "ikken", hen aan het woord te laten en hun specifieke verhaal, gevoelens, lichaamshouding en energie bestaansrecht en een stem te geven ontstaat dieper inzicht in jezelf, meer zelfacceptatie, kunnen energieën weer vrijer stromen en vindt transformatie plaats. Je pakt je autonome kracht terug, het geeft je ruimte en meer vrijheid om bewust andere keuzes te maken.
Jij bent degene die de regie heeft, je kunt leren er weer op een gezonde manier mee om te gaan, de bestuurder van de bus te zijn met de innerlijke "ikken" als jouw passagiers. Daarmee creëer je meer balans en levensvreugde.

Ademwerk

"Adem is het voertuig voor je emoties"
Naast aandachts- en ontspanningsoefeningen met de ademhaling, kunnen we ook gebruik maken van een actievere verbonden ademhaling. Bij dit ademwerk adem je tijdens een ontspannen, verbonden ademhaling, actief in en passief uit. Je lichaam kan hierbij de heelheid ervaren die deze ademhaling uitdrukt. De verbonden adem nodigt ook uit tot loslaten terwijl je controlesystemen dit vaak tegen werken.
Met deze intense manier van ademen verhoog je je (levens)energieniveau en kan je diepere en niet verwerkte emoties, spanningen en beperkende gedachten (die vaak zorgen voor blokkades ) toelaten, loslaten en transformeren. Adem levensenergie in en laat los wat je niet meer dient. Zo kan de energie weer vrij stromen en creëer je ruimte voor jezelf, voor wat voor jou belangrijk is en vreugde geeft. Door met je adem ruimte in te nemen in je lichaam, leer je volledig aanwezig te zijn in het moment, in je lichaam en af te stemmen op (de behoeften van) je lichaam. Met deze zowel zachte als krachtige werkvorm kan je tot een diepgaande ontspanning, heling en verwerking van thema's komen en bij je ware kracht komen.

The Work

Een onaangenaam gevoel is vaak het resultaat van een gedachte. We hebben een gedachte, krijgen een gevoel en reageren daar dan op met ons gedrag. En we oordelen over hoe situaties zijn of zouden moeten zijn.

"Als je jezelf kritische vragen stelt, kun je jouw eigen denkpatronen doorzien, om jezelf lachen en uiteindelijk begrijpen dat jouw situatie het resultaat is van hoe je denkt. Wil je iets veranderen in je leven, dan moet je jouw denken veranderen. Dat is de bron van waaruit alles ontstaat“

Met deze woorden van Byron Katie beschrijft ze het door haar gecreëerde vragenmodel, The Work, waarmee je met 4 essentiële vragen de rol en werking van je (negatieve) gedachten en overtuigingen onderzoekt en doorziet. Want zijn jouw gedachten wel gezond voor je? Helpen ze je of belemmeren ze je juist? Je bent niet je gedachten, je hebt ze. Door jouw geloof in je belemmerende gedachten en overtuigingen los te laten, beweeg je naar het aanvaarden of omarmen van "dat wat is" in plaats van "dat wat zou moeten zijn" Je ervaart het verschil tussen de boodschap van je hoofd en die van je hart.
Hiermee kan een diepgaande verschuiving in jezelf plaatsvinden en het leidt tot meer innerlijke vrede en vrijheid in de relatie met jezelf en de ander.

Lichaamswerk en Zijnswerk

Met oefeningen hierin stimuleer je aanwezigheid in je lichaam; je leert te voelen en aanwezig te zijn in wat er hier en nu in je speelt. Hiermee kan je tevens je Zijnsenergie versterken, waardoor je meer contact met jouw kern, jouw ziel kunt voelen. Het maakt het mogelijk om zo diepe lagen in jezelf te helen. Met bijvoorbeeld “Living Essence” kom je door middel van diepe ontspanning en geleide meditatieoefeningen in contact met je innerlijke weten en leer je jezelf ervaren vanuit je ware zelf. In deze ontspanning kan je door diverse visualisaties en therapeutische technieken op een diep niveau loslaten wat er tussen jou en de essentie van wie jij in wezen bent in staat. Deze werkvorm maakt het ook gemakkelijker om om je denken heen te werken.
Je kunt ook leren luisteren naar wat jouw lichaam jou te vertellen heeft, het geeft je feilloos aan wat voor jou belangrijk is. Zo kunnen we bijvoorbeeld kijken naar welke betekenis een bepaalde lichamelijke klacht voor jou heeft. En daar dan mee aan de slag gaan.
Tevens kunnen we ondersteunende yinyoga houdingen inzetten die helpen meer in contact met je lichaam te zijn, met wat er is. Het houdt daarbij de gewrichten soepel, werkt diep in de bindweefselstructuren van je lichaam, het stimuleert en ontgift. Je energie kan vrijer stromen en je ondersteunt hiermee ook je organen.

Meditatie en intuïtieve ontwikkeling

We kunnen werken met eenvoudige meditaties, bijvoorbeeld om je te leren te gronden, jezelf af te schermen, energetisch te reinigen, om spanning in lichaam en geest los te laten, voor meer balans. En om intuïtie en spirituele vermogens te ontwikkelen.
Intuïtie heeft iedereen. Bij de een kan het wel wat beter ontwikkeld zijn dan bij de ander. Door de tijd heen, hebben we geleerd minder met intuïtie te doen en meer met ons hoofd. Daarom maken we vaak beslissingen die niet echt bij ons passen.
Durf je te vertrouwen op je intuïtie, je ingevingen, je gevoelens? Je kunt leren jezelf in vertrouwen te openen voor dat wat belangrijk is voor je. Leren naar je intuïtie, je innerlijke stem en signalen te luisteren, ermee om te gaan en andere beslissingen te nemen, die echt bij jou passen.
Ik kan tijdens een consult ook gebruik maken van kaarten, als ingang of inzicht.

Massage

"Lichaam en geest zijn één“.
Door diverse vormen van massage (o.a. bindweefselmassage) kunnen opgehoopte spanningen in het lichaam afgevoerd en integratie van lichaam en geest bevorderd worden. Het zelfhelend vermogen van je lichaam wordt aangesproken en levensenergie kan weer stromen. Emoties en gedachten achter je lichamelijke spanning kunnen oplossen en je kan steeds meer heelheid ervaren van lichaam en geest. Zo kom je door contact met je lichaam meer in balans.

Emotioneel werk

Emotioneel werk zit ook verweven door de andere werkvormen. Hoe ga je om met emoties? Mogen ze er zijn? Uit je ze en hoe? Met eenvoudige oefeningen kun je leren je gevoelens en emoties te (mogen) voelen en te uiten. Het zorgt voor vrijheid en ruimte in jezelf, het mag weer stromen.

Alle werkvormen ondersteunen meerdere natuurgerichte principes.