Tijdens een consult gebruik ik de 5 natuurgerichte principes als leidraad.
Deze principes zijn energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche. De volgorde van deze principes is ook logisch en van belang; stel dat je te weinig energie hebt, dan ben je onvoldoende in staat om aan je problemen te werken of een psychisch proces aan te pakken. Door op deze manier te werken zorg ik voor een natuurgerichte, holistische benadering, we kijken daarbij naar jou als geheel.
 
1. Energie
Alles is en bestaat uit energie. Dat kan een (grof)stoffelijke vorm zijn zoals bv je fysieke lichaam. Een fijnstoffelijke vorm, dat wat je niet "ziet", in en om je fysieke lichaam heen, kunnen bv je meridianen, chakra's, aura en lichtlichamen zijn.
Je hebt voldoende (levens) energieën nodig die vrij kunnen stromen en in balans zijn, om je goed, gezond en vitaal te voelen. Als de energie ergens blokkeert, of niet in balans is, kunnen er emotionele of fysieke klachten ontstaan.
Energie is de basis van het leven en is nodig om in beweging te komen en om te helen. Dus is het voor jou van belang om te zorgen dat er en voldoende energie is, en deze vrij kan stromen. Met andere woorden; geblokkeerde energie mag weer in beweging komen en/of er mag energie worden toegevoerd.

Werkvormen die ik hierbij in kan zetten: Ademwerk, Voice Dialogue, NLP/ coachingstechnieken, ontspannings- en verbindingsoefeningen, massage, lichaamswerk, meditatie, aandacht voor voeding en beweging.
 
2. Prikkeloverdracht
In alle lagen van je lichaam stroomt energie, ook in het zenuwstelsel. Als communicatienetwerk van het lichaam geeft jouw zenuwstelsel via de hersenen prikkels (impulsen) door van en naar je lichaam. Als deze prikkeloverdracht niet goed gaat en er storing op de lijn ontstaat, kan dit stress betekenen voor jouw lichaam en geest, er kunnen bv concentratieproblemen ontstaan of een matige of juist overgevoelige reactie op prikkels uit je omgeving. Als je bijvoorbeeld vol zit, ben je vaak overprikkeld, dan krijg je teveel prikkels te verwerken. De zenuwbanen kunnen de informatie niet meer verwerken, wat zich zowel fysiek als emotioneel kan uiten en zijn weerslag heeft op hoe je je voelt en op je gedrag.
Dit alles kan gevolg hebben voor het functioneren van je lichaam. Een goede geleiding van prikkels is dus belangrijk voor een gezond systeem. Ook je meridiaanstelsel speelt een rol in de verbinding tussen hersenen en de rest van je lichaam.

Werkvormen die ik hierbij in kan zetten: Ademwerk, Voice Dialogue, NLP/ coachingstechnieken, ontspannings- en verbindingsoefeningen, massage, lichaamswerk, beschermingsoefeningen, Zijnswerk, werken met affirmaties.
 
3. Drainage
Je lichaam en geest worden regelmatig vervuild met stoffelijke of geestelijke gifstoffen, dit is ballast voor jou. Dit kan door bijvoorbeeld luchtvervuiling, straling, stress, chemische stoffen in cosmetica, gif- en afvalstoffen door voeding en geestelijke ballast. Het kost jouw lichaam elke dag veel energie om gifstoffen af te voeren. Als dit niet goed lukt, kan dit invloed hebben op het communicatienetwerk van jouw lichaam, jouw zenuwstelsel, waardoor het genezingsproces kan vertragen.
Het kan dus invloed hebben op het functioneren van je lichaam en geest. Daarom is het belangrijk jezelf regelmatig te reinigen, los te maken van geestelijke en stoffelijke ballast en deze af te voeren. Dus effectief ontgiften en afvalstoffen afvoeren, dit lost blokkades op en jouw energiedoorstroming en fitheid verbeteren.

Werkvormen die ik hierbij in kan zetten: Ademwerk, Voice Dialogue, NLP/ coachingstechnieken, ontspannings-, grondings- en reinigingsoefeningen, bindweefselmassage, lichaamswerk, aandacht voor voeding en beweging.
  
4. Voeding
Gezonde voeding, zowel de fysieke vorm als ook de geestelijke vorm van voeding, is nodig om jouw lichaam en geest goed te laten functioneren.
Fysiek heeft jouw lichaam juiste en afwisselende voedingsstoffen nodig. Gezonde voeding en voeding die je ook kunt verdragen. Doe je dat niet dan kan het invloed hebben op het functioneren van je lichaam en op je psyche.
Emotioneel en mentaal worden we gevoed met onder meer (al dan niet liefdevolle) contacten, uitdagingen, verwachtingen, gedachten, overtuigingen. Dit kan positief werken, maar ook belemmerend, zoals bijvoorbeeld oordelen en verwachtingen van anderen.
En ook spiritueel worden we gevoed, door bijvoorbeeld inspiratie, zingeving, door te doen waar ons hart naar uit gaat.
Ik kan met je kijken naar waar je je tot nu toe mee hebt gevoed en hoe we dat, als dat nodig blijkt, in een positieve stroming kunnen krijgen.

Werkvormen die ik hierbij in kan zetten: Ademwerk, Voice Dialogue, NLP/ coachingstechnieken, meditatie en intuïtieve ontwikkeling, emotioneel werk, aandacht voor voeding en beweging.
 
5. Psyche/levenskunst
Al het voorgaande nemen we mee, willen we toekomen aan het psychische stuk, de kunst van het leven.
Fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Daarom kijken we ook naar je emotionele, mentale en spirituele staat.
Hoe sta je in het leven, wat zijn je levensthema's, wat is het verband met je hulpvraag?
Hoe wil je in het leven staan? Hoe kan je leven vanuit jouw innerlijke kracht, mogen zijn wie je bent, jouw unieke zelf leven, volgens jouw natuur? Dat creëert rust in je leven. Bewustwording van jouw eigenheid, jouw eigen Zijn.
Als je je bewust wordt van belemmerende patronen die de heling kunnen beïnvloeden, kunnen we hieraan werken. Bijvoorbeeld patronen in je denken of doen; dan kunnen we kijken naar welke gedachtes en overtuigingen je hebt, wat jou tegenhoudt en wat jou kan helpen dit te doorbreken.
Je krijgt inzichten, vergroot je zelfkennis en kan op een andere manier in het leven staan.
 
Werkvormen die ik hierbij in kan zetten: Ademwerk, Voice Dialogue, NLP/ coachingstechnieken, bindweefselmassage, intuïtieve ontwikkeling, emotioneel- en lichaamswerk, meditatie, The Work, Zijnswerk, werken met affirmaties.