Tijdens een consult werk ik met een combinatie van verschillende werkvormen, gekoppeld aan de 5 natuurgerichte principes.
Met behulp van de verschillende werkvormen kan je je op lichamelijk, emotioneel, mentaal en zielsniveau ontwikkelen.
De 5 natuurgerichte principes zijn de leidraad tijdens een consult. Deze principes zijn energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche. De volgorde van deze principes is ook logisch en van belang; stel dat je te weinig energie hebt, dan ben je onvoldoende in staat om actief aan je problemen of thema's te werken. Door op deze manier te werken zorg ik voor een natuurgerichte, holistische benadering, we kijken daarbij naar jou als geheel.
 
1. Energie
Alles is en bestaat uit energie. Dat kan een (grof)stoffelijke vorm zijn zoals bv je fysieke lichaam. Een fijnstoffelijke vorm, dat wat je niet "ziet", in en om je fysieke lichaam heen, kunnen bv je meridianen, chakra's, aura en lichtlichamen zijn.
De energiestromen in en om je lichaam zijn noodzakelijk om te kunnen functioneren. Je energetisch systeem kan bij een tekort aan energie namelijk niet optimaal werken. Hierdoor ontvangt je zenuwstelsel onvoldoende informatie en kunnen je organen en weefsels ontregeld raken. Je hebt voldoende (levens) energie nodig die vrij kan stromen en in balans is, om je goed, gezond en vitaal te voelen. Als de energie ergens blokkeert, of niet in balans is, kunnen er emotionele of fysieke klachten ontstaan.
Energie is de basis van het leven en is nodig om in beweging te komen en om te helen. Dus is het voor jou van belang om te zorgen dat er én voldoende energie is, én deze vrij kan stromen. Dus geblokkeerde energie mag weer in beweging komen en/of er mag energie worden toegevoerd.

Werkvormen die ik hiervoor  in kan zetten: Ademwerk, Voice Dialogue, NLP/ begeleidingstechnieken, ontspannings- en verbindingsoefeningen, energiewerk (oefeningen) en heling, massage, lichaamswerk, meditatie, aandacht voor voeding en beweging.

2. Prikkeloverdracht
In alle lagen van je lichaam stroomt energie, ook in het zenuwstelsel. Als communicatienetwerk van het lichaam geeft jouw zenuwstelsel via de hersenen prikkels (impulsen) door van en naar je lichaam. Als deze prikkeloverdracht niet goed gaat en er storing op de lijn ontstaat, kan dit stress betekenen voor jouw lichaam en geest. Er kunnen bv concentratieproblemen ontstaan of een matige of juist overgevoelige reactie op prikkels uit je omgeving. Als je bijvoorbeeld vol zit, ben je vaak overprikkeld, dan krijg je teveel prikkels te verwerken. De zenuwbanen kunnen de informatie niet meer verwerken, wat zich zowel fysiek als emotioneel kan uiten en zijn weerslag heeft op hoe je je voelt en op je gedrag.
Dit alles kan gevolg hebben voor het functioneren van je lichaam. Een goede geleiding van prikkels is dus belangrijk voor een gezond systeem. Ook je meridiaanstelsel speelt een rol in de verbinding tussen hersenen en de rest van je lichaam.

Werkvormen die ik in kan zetten om de prikkeloverdracht te verbeteren: Ademwerk, Voice Dialogue, NLP/ begeleidingstechnieken, ontspannings- en verbindingsoefeningen, heling, massage, lichaamswerk, beschermingsoefeningen, Zijnswerk, werken met affirmaties.

3. Drainage
Je lichaam wordt regelmatig belast met afvalstoffen/ gifstoffen. Dit kan bijvoorbeeld komen door luchtvervuiling, straling, stress, medicijngebruik,  chemische stoffen in cosmetica, afval- en gifstoffen door voeding.
Het kost je lichaam elke dag veel energie om afvalstoffen af te voeren. Als dit afvoeren niet goed lukt, kan dit invloed hebben op het communicatienetwerk van je lichaam, je zenuwstelsel. Hierdoor is je lichaam minder in staat om met stressfactoren om te gaan en spanning af te voeren. Het kan dus invloed hebben op hoe jij en je lichaam functioneert. Daarom is het belangrijk jezelf regelmatig te reinigen en je los te maken van afvalstoffen. Zorg voor afvoer van dat wat je niet (meer) dient. Dit kan blokkades oplossen en je energiedoorstroming en fitheid verbeteren.
Belangrijke afvoerende organen zijn je lever, nieren, darmen, longen en je huid. Daar mag je goed voor zorgen. Ik kan je eventueel doorverwijzen naar een collega om dit specifiek door te laten meten, daarnaast kunnen we ook werken op de onderliggende thema's. Wat heb je bijvoorbeeld op je lever? Wat wil het orgaan jou vertellen?
Je kunt zorgen voor een betere drainage door bijvoorbeeld minder koffie te drinken, door kruidenthee te drinken, hoog energiewater te drinken, een specifiek detoxificatieprogramma te volgen.

Werkvormen die ik in kan zetten zodat de drainage kan verbeteren en spanningen en stress afgevoerd kunnen worden: Ademwerk, Voice Dialogue, NLP/ begeleidingstechnieken, ontspannings-, grondings- en reinigingsoefeningen, bindweefselmassage, lichaamswerk, aandacht voor voeding en beweging.

4. Voeding
Je hebt een gezonde levensstijl en gezonde voeding nodig om goed te kunnen functioneren, en ook voeding die je kunt verdragen. Jouw lichaam heeft juiste en afwisselende voedingsstoffen nodig. Als dat niet gebeurt kan het invloed hebben op hoe jij functioneert.
Ik kan met je kijken naar waar je je tot nu toe mee hebt gevoed en hoe we dat, als dat nodig blijkt, in een positieve stroming kunnen krijgen.
Waar nodig kan ik doorverwijzen naar een hierin gespecialiseerde natuurgeneeskundige (bv in verband met intoleranties, allergieën, specifieke vitaminen en mineralen).

Werkvormen die ik hierbij in kan zetten: Voice Dialogue, NLP/ begeleidingstechnieken, meditatie en intuïtieve ontwikkeling, aandacht voor voeding en beweging.

5. Psyche/levenskunst
Al het voorgaande nemen we mee, willen we toekomen aan de psyche, de kunst van het leven.
Fysieke, emotionele, mentale en spirituele-/ziels aspecten zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Daarom kijken we ook naar jouw emotionele, mentale en spirituele staat.
Emotioneel en mentaal word je bijvoorbeeld gevoed met onder meer (al dan niet liefdevolle) contacten, uitdagingen, verwachtingen, gedachten, overtuigingen, normen en waarden. Dit kan positief werken, maar ook belemmerend, zoals bijvoorbeeld oordelen en verwachtingen van anderen. Ook spiritueel worden we gevoed, door bijvoorbeeld inspiratie, zingeving, door te doen waar je hart en ziel naar uitgaan. Doe je wat je werkelijk wilt, wat jou inspireert en zin geeft? Waar kies je voor?
Hoe sta jij in het leven, wat zijn jouw levensthema's, wat is het verband met jouw hulpvraag?
Hoe wil jij in het leven staan? Hoe kan je jouw unieke zelf leven,  jouw natuur en eigenheid? Dat kan rust creëren in je leven.
Als je je bewust wordt van belemmerende patronen die de heling kunnen beïnvloeden, kunnen we hieraan werken. Bijvoorbeeld patronen in jouw denken of doen; dan kunnen we kijken naar welke gedachtes en overtuigingen je hebt, wat jou tegenhoudt en wat jou kan helpen dit te doorbreken en los te laten.
Met nieuwe inzichten, een vergrote zelfkennis en nieuwe ervaringen kan je op een andere manier in het leven staan.
 
Werkvormen die ik hiervoor in kan zetten: Ademwerk, Voice Dialogue, NLP/ begeleidingstechnieken, intuïtieve ontwikkeling, heling, emotioneel- en lichaamswerk, meditatie, The Work, Zijnswerk, werken met affirmaties.